Klacht van BMM tegen verzenders van nepfacturen leidt tot veroordeling in België

Misleiding met nepfacturen Regelmatig ontvangen bedrijven bij het aanvragen of vernieuwen van een merkregistratie een factuur van wat er uit ziet als een serieuze instantie. Helaas blijken deze facturen vaak misleidend. Naar aanleiding van vele signalen heeft belangenvereniging BMM een klacht ingediend bij de Brusselse rechter. Wat volgde was een ware thriller.

Spookfacturen

De zogenaamde spookfacturen die worden verzonden na aanvraag of vernieuwing van een merk blijken veelal afkomstig van fictieve vennootschappen die zich voordoen als officiële instantie en gebruik maken van logo’s die lijken op die van de officiële instantie. Bovendien worden er vaak duizenden euro’s in rekening gebracht, soms met BTW, terwijl de werkelijke tarieven vele malen lager liggen en vrijgesteld zijn van BTW.

 

Klacht

De BMM, dé belangenvereniging van merkhouders in de Benelux, heeft daarover al in 2011 een klacht ingediend bij de Brusselse onderzoeksrechter. De aanleiding waren de facturen van ECTO en EPTO (NB: de officiële instantie is het EUIPO).

 

Crimineel netwerk

Achter de misleidende facturen bleek een crimineel Europees netwerk schuil te gaan. Een netwerk dat via Belgische, Deense, Zwitserse bankrekeningen meer dan een miljoen Euro doorsluisde naar Hong-Kong, Een netwerk dat gekenmerkt werd door een sfeer van gewelddadigheid, angst voor represailles indien informatie gelekt zou worden aan de politiediensten en een moord op één van de Finse sleutelfiguren van de organisatie.  

 

Gevangenisstraf

In april dit jaar heeft de strafrechter in Brussel naar aanleiding van de klacht van de BMM een gevangenisstraf van maar liefst 4 jaar uitgesproken ten aanzien van een lid van het criminele Europese netwerk. BMM voorzitter Johan Dedeckel is zeer verheugd met dit resultaat: “Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan wat de Brusselse rechter ‘bedriegerij, misbruik en zelfverrijking ten kosten van de maatschappelijke orde en een veilig handelsverkeer’ noemt”. Dedeckel roept iedereen die bij een merkregistratie of – vernieuwing een factuur ontvangt die hij niet vertrouwt op om deze naar de BMM te sturen (secretariaat@bmm.nl). De BMM heeft hiervoor een speciale antifraude commissie ingesteld die de gang van zaken op de voet blijft volgen.

 

Meer over BMM

De Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM) is een beroepsvereniging van juridische specialisten op het vlak van intellectuele eigendom. De BMM is dé professionele organisatie die de belangen behartigt van alle merkprofessionals in de Benelux-landen. De vereniging telt meer dan individuele 700 leden, die actief zijn als merkengemachtigde, bedrijfsjuristen, advocaten en academici.

 

Contacteer voor meer informatie over deze procedure bestuurder en oud-BMM-voorzitter: Paul.Maeyaert@fencerlaw. eu